Cibule nebo šalotka? V čem jsou odlišné a jak je použít?

on

|

views

and

comments

Existuje mnoho odrůd cibule, takže nemusí být snadné orientovat se v nich. Určitě jste si všimli, že v mnoha receptech se nepoužívá cibule, ale šalotka. Jaký je vlastně rozdíl mezi cibulí a šalotkou? Můžete místo šalotky v receptu použít cibuli nebo naopak?

Když si přečtete recept a stojí v něm, abyste použili šalotku, ale máte po ruce pouze cibuli, zřejmě ji bez váhání použijete. Avšak cibule a šalotka není totéž, i když je mezi nimi určitá podobnost. Šalotka má jemnější a tenčí vrstvy, stejně má delikátnější chuť, proto není vždy vhodné zaměnit ji s cibulí.

Šalotka versus bílá a žlutá cibule

Připravujete jídlo, do kterého má jít šalotka. Avšak po ruce máte pouze bílou nebo žlutou cibuli. Můžete ji použít místo šalotky? Bohužel, ve většině případů to není dobrý nápad. Rozdíl mezi šalotkou a klasickou cibulí je trojnásobný – odlišují se způsobem, jakým rostou, chutí, ale také způsobem, jak je použít v jídlech. Přestože jsou oba typy členy rodiny cibulovitých (allium), jsou to rozdílné odrůdy.

Kdy sklízet a jak skladovat cibuli
Šalotka – allium ascalonium – má výrazný zúžený tvar, díky kterému vypadá odlišně od ostatních členů rodiny cibulovitých. Slupka bývá měděno-hnědá, načervenalá nebo šedá.

Cibule má kulatější tvar a může mít bílou, žlutou, červenou nebo purpurovou slupku. Typy cibule se liší i chutí v závislosti na odrůdy – od sladké po hořkou.

Cibule i šalotka mají vrstvy, ale ty na šalotce jsou jemné až papírové a křehké. Vzpomínali jsme, že šalotka roste jinak než cibule. Jak? Běžná cibule roste jako jedna cibulka, ale šalotka roste ve shlucích, podobně jako česnek.

Chutná šalotka a cibule stejně?

Odpověď je opět ne. Šalotka má jemnější chuť a vůni jako cibule. Šalotku můžeme bez obav konzumovat syrovou. Vařením rychle ztrácí chuť, takže do vařeného jídla je zpravidla vhodnější klasická cibule. Oba druhy zeleniny mají mnoho vitamínů a minerálů. Mírně se liší v obsahu kalorií, sacharidů a bílkovin.

100 gramů šalotky má přibližně 72 kalorií, 16,8 g sacharidů, 7,9 g cukru a 2,5 gramů bílkovin.

Share this
Tags

Must-read

Jak se v létě postarat o trvalky, aby krásněji kvetly

O trvalek je známo, že se snadno pěstují a nevyžadují speciální péči. Máme však pro vás tipy, díky kterým docílíte jejich bohatší kvetení. Pokud trvalkám...

Rukola, špenát i ředkvička: Ideální čas zasít zeleninu na podzimní salát!

Listová zelenina a další salátové plodiny jsou první jarní úrodou a zároveň jim patří i závěr pěstitelské sezóny na podzim. Podzimní salátová zahrada však...

Vysaďte si okrasný česnek, nyní je ten nejvhodnější čas

Protože koncem srpna začíná hlavní období výsadby mnohých okrasných cibulovin, můžete ji začít například výsadbou okrasných česneků. Velkokvěté odrůdy těchto rostlin nejlépe vyniknou jednotlivě nebo...
spot_img

Recent articles

More like this