Jak si vybrat uhlí na grilování? Na toto si dejte pozor

on

|

views

and

comments

Základem úspěchu dobře ugrilování masa či zeleniny je kvalitní gril a hned po něm by měl následovat výběr dřevěného uhlí. Většinou však věnujeme pozornost spíše výběru masa a zeleniny. A to je chyba.

Není uhlí jako uhlí. I na dřevěné uhlí se totiž vztahují normativní požadavky a ne všechny druhy tyto požadavky splňují. Nejčastějším prohřeškem je špatná velikost uhlíků.

Suchou řečí encyklopedií řečeno, dřevěné uhlí je pevné palivo, které vzniká karbonizací dřeva při vysoké teplotě bez přístupu vzduchu. Dodnes se po celém světě hojně využívá k topení i vaření. Pro nás je to však zároveň i běžná pomůcka na pořádnou letní „grilovačku“.

Dřevěné uhlí zná lidstvo odnepaměti. Uhliarstvo je celkově jedním z nejstarších řemesel. Dříve se uhlí vyrábělo v milieri (pamatujete si na klasickou pohádku Pyšná princezna?), Tedy v pečlivě navrstvených a utěsněných kruhových hranicích dřeva. Dnes se uhlí produkuje v karbonizačních komorách, speciálních ocelových pecích. V nich by pyrolýza (tepelný rozklad látek bez přístupu kyslíku) měla být téměř dokonalá, přístup vzduchu téměř nemožný a odstranění vody téměř úplné. Výsledkem by mělo být prakticky perfektní uhlí. Nebo to tak není a rozdíly se najdou? Jak ukázal test, rozdíly jsou poměrně velké.

Vlastnosti dřevěného uhlí se testovaly v souladu s normou ČSN EN 1860-2, která se zabývá právě zkušebními metodami a požadavky na kvalitu dřevěného uhlí na rošty.

Čím méně vody, tím lépe

Jednou ze základních vlastností, kterou je třeba sledovat při dřevěném uhlí, je zbytková vlhkost. Jsou to molekuly vody, které ve struktuře dřeva (uhlí) zůstaly po pyrolýze. Platí jednoduché pravidlo – čím méně vody v uhlí zůstalo, tím lépe. Vysoká vlhkost zvyšuje hmotnost uhlí a zároveň snižuje výhřevnost. Nadměrné množství vody ztěžuje i podpal. Aby palivo vyhovovalo normě, musí být vlhkost nižší než 8%.

V laboratoři se měřila zbytková vlhkost poměrně jednoduše – zkušební vzorek pracovníci nejprve odvážili, pak umístili do sušiče, kde zůstala při teplotě 105 ° C, dokud se ustálila její hmotnost. Po důkladném vysušení uhlí odvážili znovu. Úbytek hmotnosti udával množství odpařené vody.

Tato zkouška patřila k nejméně problematickým v celém testu. Všechny vzorky ní prošly bez větších obtíží. Nejčastější známkou proto byla velmi dobrá, dobrou jsme udělili jen jednou. Celkově nejsušším bylo uhlí Grilex Grill Holzkohle s vlhkostí 3%. Podle odborníků z laboratoře je vlhkost do 4% ideální. Uhlí se dá snadno zapálit a hoří rovnoměrně.

Ani popel nemusí být

Popel zahrnuje minerální látky (například křemík nebo vápník) nacházející se přirozeně v dřevě, ještě dokud zuhelnatí. Vyšší obsah popela se projevuje nízkou teplotou hoření. Popel má také tendenci oheň dusit. Je proto jasné, že čím méně ho v uhlí je, tím lépe.

Obsah popela se zkoušel ve zvláštní peci rozpálené na teplotu až 710 ° C. Uhlí uložené v nádobkách se ponechalo uvnitř tak dlouho, dokud se neustálila jeho hmotnost. Konstantní hmotnost i při velmi vysoké teplotě značí, že v nádobkách už není nic jiného, ​​jen popel. Výsledné zbytky se odvážili a srovnány s původní hmotností. Celkový podíl popela v uhlí by neměl přesahovat 8%.

Požadavek nastavenou normou všechny vzorky hravě splnili. Celkově nejméně popela obsahovala vzorek dřevěného uhlí Grilex Grill Holzkohle. Pouze 1,2% nespalitelných zbytků. Pod 2% popela se vešly ještě výrobky Weber Premium Lumpwood Charcoal i Buchenland dřevěné uhlí.

Zásadní parametr ovlivňující kvalitu uhlí na grilování je vázán, tzv. fixní, uhlík. Větší podíl vázaného uhlíku značí vyšší energetickou účinnost a déle, rovnoměrněji i čistší hoření. Podíl vázaného uhlíku lze vypočítat jako zbylý materiál bez popela, vody a těkavých látek. Hodnocení bylo jednoduché – větší zastoupení uhlíku se projevilo v lepší známce.

Norma požaduje, aby uhlí obsahovalo alespoň 75% vázaného uhlíku. Všem výrobkům se to podařilo, byť některým jen s „odřenýma ušima“. Výrobky s více než 80% fixního uhlíku dostali velmi dobrou známku. Jmenovitě jde o Buchenland dřevěné uhlí a Grilex Grill Holzkohle.

nekupujte vzduch

Parametr pojmenovaný násypná hmotnost odpovídá hustotě volně nasypaných a strašení uhlíků včetně mezer. Měla by být větší než 130 kg / m3. Naměřené rozdíly byly poměrně výrazné, vše uhlí však požadovaný standard splňovalo.

Share this
Tags

Must-read

Jak se v létě postarat o trvalky, aby krásněji kvetly

O trvalek je známo, že se snadno pěstují a nevyžadují speciální péči. Máme však pro vás tipy, díky kterým docílíte jejich bohatší kvetení. Pokud trvalkám...

Rukola, špenát i ředkvička: Ideální čas zasít zeleninu na podzimní salát!

Listová zelenina a další salátové plodiny jsou první jarní úrodou a zároveň jim patří i závěr pěstitelské sezóny na podzim. Podzimní salátová zahrada však...

Vysaďte si okrasný česnek, nyní je ten nejvhodnější čas

Protože koncem srpna začíná hlavní období výsadby mnohých okrasných cibulovin, můžete ji začít například výsadbou okrasných česneků. Velkokvěté odrůdy těchto rostlin nejlépe vyniknou jednotlivě nebo...
spot_img

Recent articles

More like this